dinsdag 6 oktober 2015

Separatisten stellen hun verkiezingen uit

De pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne hebben vandaag besloten lokale verkiezingen uit te stellen tot februari in plaats van deze zoals gepland al over enkele weken. De Oekraïense regering houdt deze verkiezingen voor onwettig en als een bedreiging voor de onderhandelingen over een einde van het conflict in het oosten van het land.

Door de verkiezingen volgend jaar te houden is er volgens de separatisten tijd voor internationale bemiddelaars een compromis op te stellen waardoor Oekraïne de stemming kan accepteren. De concessie van de separatisten komt op een moment dat Rusland een meer constructieve toon in de gesprekken over Oekraïne heeft aangenomen, zeggen diplomaten die betrokken zijn bij de discussie.

Onder de voorwaarden van het vredesakkoord dat in februari is overeengekomen in Minsk, zouden op zondag 25 oktober lokale verkiezingen worden gehouden in heel Oekraïne, inclusief de separatistische regio's in Donetsk en Loehansk. De separatisten zouden dan de Oekraïense wetgeving moeten accepteren als uitgangspunt voor de verkiezingen.

In het overleg dat de leiders van Oekraïne, Rusland, Duitsland en Frankrijk afgelopen vrijdag in Parijs hielden, is volgens de Franse president Francois Hollande afgesproken dat in een aparte, door het Oekraïense parlement vastgestelde wet wordt vastgelegd hoe de lokale verkiezingen moeten verlopen in de bezette gebieden.

Bronnen: ANP, Unian

Geen opmerkingen: