woensdag 30 september 2015

'Nog dit jaar akkoord over aanpak MH17-daders'

Er komt nog dit jaar een besluit over de manier waarop de daders van de aanslag op vlucht MH17 worden berecht. Dat heeft de Belgische premier Michel dinsdagnacht na afloop van politiek overleg in New York gezegd. Ook premier Rutte was bij dat overleg, evenals de leiders van Maleisië, Australië en Oekraïne. De vijf landen willen de MH17-daders het liefst berechten met een tribunaal onder de vlag van de Verenigde Naties.

Sinds Rusland de oprichting van dit tribunaal deze zomer blokkeerde, zoeken de betrokken landen naar andere manieren. Bij de ramp vorig jaar juli boven Oekraïne kwamen alle 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, om het leven.

Australië meldde vorige week dat vijf landen nu een eigen tribunaal overwegen. Volgens de Australische minister Bishop is voor zo'n eigen tribunaal geen goedkeuring van de VN nodig. Een andere optie is volgens haar dat de verdachten worden berecht in de vijf afzonderlijke landen. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse zaken reageerde daarop terughoudender. "Er is nog veel juridisch werk te verrichten".

Premier Rutte wil nu niet ingaan op uitspraken over termijnen. Hij meldt na het overleg van gisteravond op Twitter en zijn Facebook-pagina dat het kabinet met de partners "hard blijft werken aan de uitvoering van VN-Veiligheidsdraadresolutie 2166 uit juli 2014. Om duidelijk te krijgen wat er is gebeurd met MH17 en de daders te berechten."

Bron: NOS

Geen opmerkingen: