zondag 2 augustus 2015

Klimkin wil dat Rusland écht gaat onderhandelen

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Pavlo Klimkin roept Rusland op om ''echt te gaan onderhandelen'' om het oorlogsgeweld in de Donbas te beëindigen. Hij zegt dit in een interview met het nieuwsagentschap Associated Press. Volgens Klimkin heeft het Russische leger het voor het zeggen in de door de separatisten bezette gebieden.

Dat afgelopen week een Russische officier in een legertruck vol wapens werd aangehouden aan de grens is één van de vele bewijzen van de Russische aanwezigheid, meent Klimkin. Rusland blijft echter ontkennen. De pro-Russische rebellen kunnen volgens de Oekraïense minister hun strijd alleen voortzetten dankzij de militaire steun en wapens uit het buurland. Hij constateert dat Oekraïne militair niet kan winnen van Rusland, maar dat het land de internationale gemeenschap achter zich heeft en daarmee in politieke zin op winst staat.

Klimkin wil dat de waarnemers van de OVSE volledige toegang krijgen tot de bezette gebieden. Nu is dat nog niet voor de helft het geval. Dat is zeker van belang als er dit najaar lokale verkiezingen worden gehouden, om er voor te zorgen dat die eerlijk verlopen.

De minister zegt in het interview dat zijn land de Sovjet-periode nu zo ver achter zich heeft gelaten door alle hervormingen dat er geen weg terug is. Nog grotere hervormingen zijn echter nodig om de wijdverbreide corruptie te bestrijden. De decentralisatie van het bestuur moet Oekraïne weer een stap dichterbij het lidmaatschap van de Europese Unie brengen. ''Een democratisch en Europees Oekraïne is een nachtmerrie voor Rusland'', aldus Klimkin.

De eerdere arrestatie van twee Russische officieren biedt Oekraïne de mogelijkheid om gevangenen te ruilen. Helikopterpiloot Nadia Savtsjenko is één van de tien politieke gevangenen in Rusland waarvoor Klimkin en zijn mensen zich inzetten. Zij zijn onschuldig, aldus Klimkin, en dat is niet het geval met de twee Russische officieren die gewapend op Oekraïens grondgebied werden aangetroffen. ''Nadat het strafrechtelijk onderzoek is afgerond beslissen we wat er met hen gaat gebeuren."

Bron: Associated Press

Geen opmerkingen: