zaterdag 1 augustus 2015

IMF verstrekt lening van 1,7 miljard dollar

Het Internationaal Monetair Fonds verstrekt Oekraïne een nieuwe lening van 1,7 miljard dollar (bijna 1,5 miljard euro). Daartoe heeft het bestuur van het IMF gisteren besloten. De leningen zijn bedoeld om de Oekraïense economie weer op de rails te krijgen, hervormingen door te voeren en voor de financiële ondersteuning van de armsten in de samenleving die zwaar lijden onder hervormingen als het schrappen van de energiesubsidies voor de huishoudens.

Het is de bedoeling dat Oekraïne dit jaar in totaal 10 miljard aan financiële steun van het IMF ontvangt. Een week geleden balanceerde het land nog op de rand van wat een technisch bankroet heet, maar op het nippertje kon 120 miljoen dollar gevonden worden om de rente op een uitstaande lening te voldoen.

Het IMF wilde aanvankelijk alleen een nieuwe lening verstrekken als een aantal banken bereid was om hun leningen deels af te schrijven. Hierover wordt al wekenlang onderhandeld. Hoewel er nog geen akkoord is bereikt met deze geldschieters besloot het IMF-bestuur toch de nieuwe lening aan Oekraïne te geven.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: