maandag 3 augustus 2015

Demonstranten vechten met elkaar in Charkiv

Een demonstratie van het pro-Russische Oppositieblok in de Oost-Oekraïense stad Charkiv is vanmorgen volledig uit de hand gelopen toen de circa vijftig deelnemers in gevecht raakten met een honderdtal deelnemers van een tegendemonstratie. Aan de tegendemonstratie deden onder meer aanhangers mee van de ultra-nationalistische Rechtse Sektor.

Dat gebeurde toen parlementslid Michail Dobkin de voormalige gouverneur en aanhanger van de verdreven president Janoekovitsj, het voor gezien hield en de demonstratie wilde verlaten. Gemaskerde mannen gooiden met stenen en gooiden Dobkin's minibus omver.

Even leek de rust weer te keren, maar vervolgens werd er geschoten en met stenen gegooid. Dobkin en zijn lijfwachten verschansten zich met een aantal aanhangers van het Oppositieblok in een gebouw dat vervolgens werd belaagd door tegendemonstranten. De politie grendelde het gebied af en rond het middaguur werd een nog onbekend aantal arrestaties verricht. Daarna keerde de rust weer.

Diverse media gaven meteen de schuld aan de aanhangers van de Rechtse Sektor. Een woordvoerder van de ultra-nationalisten sprak van een provocatie van de kant van de pro-Russische demonstranten. ''Er werd door hen in het wilde weg geschoten. Dan is het toch logisch dat onze mensen in actie komen om daar een einde aan te maken.''

Volgens parlementslid Dobkin kwam de provocatie juist van de kant van de tegendemonstranten die het hem onmogelijk willen maken om het Oppositieblok te registreren voor de lokale verkiezingen van eind oktober. ''Het is allemaal in scene gezet door de plaatselijke autoriteiten'', aldus een verklaring die Dobkin nadien heeft uitgegeven.

Bron: Kiev Post

Geen opmerkingen: