donderdag 2 juli 2015

Populariteit Jatsenjoek en zijn Volksfront duikelt

Het Volksfront van premier Arseni Jatsenjoek is volledig uit de gratie bij de kiezers. Uit een peiling van het onderzoeksinstituut KIIS blijkt dat de regeringspartij van 22 procent bij de verkiezingen van eind oktober is geduikeld naar slecht 1,6 procent. Jatsenjoek doet het persoonlijk beter, maar ook hij heeft flink moeten toegeven: van 36 naar 24 procent, aldus een peiling van Research & Branding.

Het doet denken aan de neergang van Viktor Joestsjenko die in 2006 president werd, maar vier jaar later nog maar 5,5 procent van de kiezers achter zich wist. Zijn partij Ons Oekraïne wist in 2012 niet eens de kiesdrempel te halen bij de parlementsverkiezingen. Een zelfde lot lijken Jatsenjoek en zijn Volksfront beschoren als de neergaande lijn doorzet.

Het zijn vooral de economische hervormingen waardoor Jatsenjoek's populariteit daalt. De hervormingen zijn nodig om los te komen van de erfenis van de Sovjet-Unie waarmee Oekraïne nog altijd kampt, zoals zelfverrijking van een kleine groep en verregaande corruptie. De hervormingen zijn nodig, maar de bevolking rekent de gevolgen vooral één man aan: de premier.

Maar zijn critici menen juist dat Jatsenjoek onvoldoende doet om los te komen van het verleden. ''Zij willen dat Oekraïne zo snel mogelijk verandert in een democratische vrije economie. Ook politieke schandalen beschadigen de reputatie van de premier, aldus analist Volodimir Fesenko van de politieke denktank Penta.

Zo'n schandaal was het ontslag van algemeen directeur Mikola Gordienko van de Financiële Inspectiedienst nadat hij het kabinet in april had beschuldigd van omvangrijke corruptie. Jatsenjoek maakte ook vijanden die het hem nog knap lastig kunnen maken. Hij dreigde recentelijk nog om bezittingen van de oligarch Dmiro Firtasj te onteigenen vanwege diens grote schuld aan staatsbedrijf Naftogaz.

Afgelopen week kwam Jatsenjoek in conflict met milieuminister Igor Sjevtsjenko, die vandaag door het parlement aan de dijk werd gezet. Sjevtsjenko beschuldigt de premier er van dat hij economische hervormingen tegen houdt en dat hij een te grote greep op het regeringsbeleid heeft. Jatsenjoek zou zijn eigen mensen op allerlei overheidsposities plaatsen waar ze hun eigen belangen kunnen dienen.

Volgens de analist Taras Berezovets zullen het Blok-Porosjenko en Jatsenjoek's Volksfront als tandem de plaatselijke verkiezingen van komende herfst in gaan. Fesenko denkt daar heel anders over. Volgens hem zal Porosjenko zich wel tweemaal bedenken voordat hij zijn partij koppelt aan een bij de kiezer in ongenade gevallen Volksfront.

Bron: Kiev Post

Geen opmerkingen: