woensdag 1 juli 2015

Oekraïne sluit nog geen akkoord met schuldeisers

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft er bij zowel de regering als de buitenlandse banken op aangedrongen om een oplossing te zoeken voor de schuldenlast die Oekraïne niet kan dragen. De regering wil dat deze schuldeisers van in totaal 19 miljard dollar 40 procent gaan afschrijven, maar die zijn daartoe tot op heden niet bereid. Een akkoord afschrijving van 11,4 miljard dollar maakt deel uit van het steunpakket van het IMF van in totaal 40 miljard dollar.

Gisteravond kwamen vertegenwoordigers van de Oekraïense regering, de buitenlandse schuldeisers en het IMF in Washington bijeen. Ook daar werd geen vooruitgang geboekt. De drie partijen kwamen niet verder dan het uiteenzetten van de eigen standpunten. De tijd begint intussen te dringen, want Oekraïne moet op 24 juli de rente over een lening van 2,6 miljard worden betaald en dat geld is er niet als het IMF voordien niet over de brug komt.

Minister Natalie Jaresko waarschuwde afgelopen weekeinde al voor een, wat zij een technisch bankroet van de staat noemde. Algemeen directeur Christine Lagarde zei eerder dat het IMF bereid is om het steunpakket door te zetten, ook al bereikt de regering geen overeenstemming met de buitenlandse banken over een afschrijving. Dat is echter nog geen standpunt van het IMF-bestuur.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: