donderdag 2 juli 2015

Kans op akkoord met geldschieters gestegen

Er zit beweging in de standpunten van zowel de regering als van de buitenlandse geldschieters die 19 miljard te goed hebben van Oekraïne. Eergisteren viel daar tijdens een overleg in Washington nog niets van te merken, want beide partijen kwamen niet verder dan het uiteenzetten van de eigen standpunten, maar inmiddels heeft minister Natalie Jaresko van Financiën te kennen gegeven dat ze komende week persoonlijk wil gaan onderhandelen met de belangrijkste geldschieters.

Het financiële dienstverleningsbedrijf Bloomberg ziet er een hoopvol teken in. Op 24 juli moet Oekraïne een fikse rente betalen aan de schuldeisers, terwijl dat geld niet voorhanden is. Het IMF wil helpen, maar dan moeten de schuldeisers bereid zijn om hun vorderingen op Oekraïne fors af te waarderen.

Jaresko zei eerder al dat zij streeft naar kwijtschelding van 40 procent. Komen de schuldeisers niet over de brug, dan heeft ze sinds kort de wettelijke mogelijkheid om de terugbetaling op te schorten. De minister waarschuwde afgelopen weekeinde voor een 'technisch' faillissement van het land. De geldschieters hebben zich tot nu toe op het standpunt gesteld dat ze alleen akkoord gaan met een lagere rente en het verlengen van de afbetalingstermijn van de leningen.

Volgens Ian Hague, één van de oprichters van Firebird Management, is de persoonlijke bemoeienis van minister Jaresko met de onderhandelingen een teken dat beide partijen dichtbij een akkoord zijn. 'De geldschieters moeten een afwaardering van de schuld accepteren. Het is alleen de vraag hoe hoog het percentage is.'' Een woordvoerder van de geldschieters wilde geen commentaar geven. 
 
Bron: Bloomberg

Geen opmerkingen: