dinsdag 5 mei 2015

'Waarnemers bewerken inwoners Marioepol'

Waarnemers van de OVSE, met name de Russen onder hen, proberen inwoners van Marioepol er van te overtuigen dat het vertrek van de Oekraïense soldaten uit het 23 kilometer verderop gelegen dorp Sjirokine geen gevaar voor hen oplevert. Dat meldt journalist Miroslav Hanoesjtsjak van ZIK vandaag vanuit Marioepol.

Veel succes hebben de OVSE-waarnemers niet, volgens de verslaggever. ''Want wie garandeert ons eigenlijk dat we niet worden beschoten als het leger weggaat uit Sjirokine'', is de veelgehoorde reactie van inwoners van de havenstad.

De OVSE stelde eerder voor dat het leger weggaat uit het al wekenlang door de pro-Russische rebellen belegerde dorp dat inmiddels aan puin is geschoten. De rebellen zouden dan op hun beurt niet moeten proberen om Sjirokine in te nemen. Aanvankelijk voelde de legerleiding wel voor de demilitarisering van het strategisch gelegen dorp, maar inmiddels is ze daar op teruggekomen. Zondag demonstreerden duizenden inwoners van Marioepol tegen de demilitarisering van Sjirokine.

Bron: ZIK

Geen opmerkingen: