maandag 4 mei 2015

Vrees voor nieuw offensief rebellen neemt toe

Het oorlogsgeweld in Oost-Oekraïne is terug van nooit weggeweest. Het afgelopen weekeinde werden de Oekraïense troepen even vaak aangevallen als het geval was voordat half februari het staakt-het-vuren in werking trad en een begin werd gemaakt met de terugtrekking van de zware wapens van de frontlijn. Volgens het leger werd het bestand gisteren 95 maal geschonden.

''De vijand is niet langer terughoudend en beschiet onze posities bij herhaling met zware artillerie en raketten. Zo willen ze een reactie van onze kant uitlokken'', aldus het leger vanochtend in een verklaring. Door de toegenomen activiteit van de pro-Russische rebellen neemt de vrees voor een nieuwe, grote aanval van hun kant alsmaar toe. President Petro Porosjenko zei eerder al zo'n grote aanval in de tweede helft van mei te verwachten.

Er zijn meldingen van grote transporten van militaire voertuigen in de Donbas, maar ook aan de Russische kant van de grens. In combinatie met de toename van het aantal aanvallen op eenheden van het Oekraïense leger zou dit een indicatie kunnen zijn van een nieuw offensief. De separatisten geven geregeld te kennen dat ze een groter gebied willen veroveren.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: