vrijdag 1 mei 2015

Vechtpartij bij verboden manifestatie communisten

De politie in Kiev heeft vijftien jonge mannen gearresteerd die aanhangers van de Communistische Partij te lijf zijn gegaan bij het Museum van de Grote Vaderlandse Oorlog. Volgens tv-zender Hromadske probeerden de mannen, waarvan een aantal gemaskerd was, het museumterrein op te komen. De politie verhinderde dat, waarna er werd gevochten.

Bij het ingrijpen van de politie zou het er ruig aan toe zijn gegaan. Een van de arrestanten zou een hoofdwond hebben opgelopen. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken namen zo'n duizend mensen deel aan een 1 mei manifestatie bij het museum. Het ging overigens om een door de rechter verboden bijeenkomst van de communisten.

Tegen half twaalf plaatselijke tijd probeerden enkele tientallen jongeren een gevecht met de deelnemers aan de manifestatie uit te lokken. Dat wist de politie te voorkomen. Er was nog een incident, want de communistische partijleider Petro Simonenko kreeg een beetje yoghurt over zich heen van een actievoerder van de nationalistische partij Svoboda. Een verslaggever van een Russische tv-zender kreeg echter de volle laag.

Er zijn op deze Dag van de Arbeid 6.500 politiemensen op de been in de hoofdstad. Nog eens 22 organisaties helpen de agenten bij hun taak om voor orde en veiligheid te zorgen.

Bronnen: Hromadske, Unian

Geen opmerkingen: