donderdag 7 mei 2015

Savtsjenko nog anderhalve maand in Russische cel

Het voorarrest van Nadia Savtsjenko is door een rechtbank in Moskou verlengd tot eind juni. De Oekraïense helikopterpiloot, sinds eind oktober ook parlementslid voor de Moederlandpartij, zit al sinds afgelopen zomer gevangen in Rusland. Zij wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van twee Russische journalisten. Savtsjenko is al tweemaal in hongerstaking gegaan tegen haar gevangenschap, vorige week werd ze vanwege haar slechte gezondheidstoestand korte tijd opgenomen in een ziekenhuis.

Het besluit van de rechtbank om het voorarrest te verlengen is volgens advocaat Nikolaj Polozov niet bedoeld ''om de zaak te onderzoeken, maar om Nadia te breken, om Oekraïne te breken''. Advocaat Mark Feigin roept medestanders van Savtsjenko op om komende maandag een demonstratie voor haar vrijlating te houden. Nadia Savtsjenko wordt die dag 34.

Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde woedend op de verlenging van het voorarrest. ''Er is geen enkel bewijs voor de absurde en ongegronde beschuldigingen'', aldus het ministerie in een verklaring.

Steun voor Savtsjenko kwam ook van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken die de verlenging van haar voorarrest omschreef als ''hard en verbijsterend''. Het ministerie meent dat Savtsjenko al lang vrij had moeten komen op basis van de afspraken van zowel september als februari in Minsk en roept de Russische regering op haar nu onmiddellijk vrij te laten. Het Europese Parlement nam afgelopen week een motie aan waarin ook werd opgeroepen tot haar vrijlating, met mogelijk nieuwe sancties als dat niet gebeurt.

Bronnen: Kiev Post, Ukrinform

Geen opmerkingen: