maandag 11 mei 2015

Russische soldaten klappen uit de school

Russische soldaten stappen uit het leger omdat ze gedwongen worden te vechten in Oekraïne. Dat zeggen vijf oud-soldaten tegen persbureau Reuters. Het Kremlin heeft tot nu toe altijd ontkend dat er Russische soldaten over de grens worden gestuurd en zegt dat de Russen die in Oekraïne vechten, dat vrijwillig doen.

Eén van de vijf soldaten, die zijn verhaal aan Reuters vertelde, zei dat hij op oefening was gestuurd in het zuiden van Rusland, maar in een gewapend konvooi eindigde in Oekraïne. "Nadat we de grens over waren gegaan, zei de commandant dat we naar de gevangenis zouden worden gestuurd als we orders weigerden uit te voeren", zei de soldaat die diende in een elite-tankbataljon.

Volgens hem weigerden twee soldaten in Oekraïne te blijven. "Die werden ergens heengebracht. Volgens de commandant was dat omdat ze beschuldigd werden van criminele activiteiten, maar toen we later contact met hen opnamen bleek dat ze gewoon thuis waren. Ze waren uit het leger gestapt."

De voormalige tanksoldaat vocht vorig jaar zomer in Oekraïne. In september keerde hij terug naar Rusland toen er voor het eerst vredesbesprekingen waren. Hij zou nooit vrijwillig de grens over zijn gegaan. "Waarom zou ik dat willen? Het is niet onze oorlog. Als er officieel troepen naar het gebied zouden worden gestuurd, is het een ander verhaal."

Eenmaal terug in Rusland hoorden hij en zijn collega's dat ze extra geld en medailles kregen voor de tijd die ze in Oekraïne waren geweest. "Daarvan hebben we nooit iets gezien." Samen met veertien anderen besloot hij uit het leger te stappen. Meer: NOS

Bron: NOS

Geen opmerkingen: