donderdag 21 mei 2015

Russen geven tegen OVSE toe dat ze van GRU zijn

De twee Russische militairen die afgelopen zaterdag gevangen werden genomen bij de plaats Sjastia in Oost-Oekraïne hebben tegenover waarnemers van de OVSE toegegeven dat zij deel uitmaken van de militaire inlichtingendienst GRU. Zij zouden op een verkenningsmissie zijn gestuurd. De beide mannen waren gewapend, maar hadden geen aanvalsopdracht mee gekregen.

De waarnemers konden onder vier ogen met de Russen spreken. ''Ze zeiden allebei dat ze onder vuur kwamen te liggen, gewond raakten en vervolgens gevangen werden genomen. Eén van hen zei dat hij opdracht van zijn commandant had gekregen om naar Oekraine te gaan; hij zou na drie maanden worden afgelost. Beiden zeiden dat ze al vaker op een missie zijn geweest in Oekraine'', aldus het verslag van de OVSE'ers.

Rusland ontkent nog altijd dat het soldaten naar de Donbas stuurt om daar te vechten. Dat werd volgens de OVSE door één van de gevangenen ook bij herhaling gezegd. De Russische militairen verblijven momenteel in een ziekenhuis in Kiev, waar ze ook bezoek hebben gehad van het Rode Kruis. Inmiddels is hen een Oekraïense advocaat toegewezen, want het is de bedoeling om de twee voor de rechter te brengen.

Bron: OVSE

Geen opmerkingen: