vrijdag 22 mei 2015

'Rechtszaak tegen Savtsjenko in augustus'

Het strafrechtelijk onderzoek naar de betrokkenheid van Nadia Savtsjenko bij de dood van twee Russische journalisten is volgens haar advocaat Mark Feigin afgerond. Hij verwacht dat de Oekraïense helikopterpiloot in augustus voor de rechter moet verschijnen. Het Openbaar Ministerie heeft 24 ordners met stukken overhandigd aan de verdediging die zes weken nodig denkt te hebben om die te bestuderen.

Tegen Savtsjenko lopen drie aanklachten. Allereerst haar betrokkenheid bij de dood van de twee journalisten. De oorlogsveteraan meldde zich afgelopen zomer aan bij een vrijwilligersbataljon dat vecht in de Donbas, omdat zij zo meer voor haar land zou kunnen doen dan als helikopterpiloot. Zij zou luchtsteun hebben gevraagd en bij die aanval kwamen de twee Russische journalisten om het leven. Savtsjenko werd gevangen genomen en ontvoerd naar Rusland, waar ze nu al bijna een jaar gevangen zit.

Volgens het Openbaar Ministerie in Moskou zit dat laatste anders. De tweede aanklacht tegen haar betreft illegale grensoverschrijding, want Savtsjenko zou aan de Russische kant van de grens zijn opgepakt. De derde aanklacht betreft een poging tot moord op vijf burgers. Die zouden de aanval hebben overleefd waarbij de journalisten werden gedood.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: