maandag 11 mei 2015

Parlementslid wil verbod op dragen St. Jorislintje

Parlementslid Anton Herasjtsjenko van premier Jatsenjoek's Volksgrond kondigt een wetsvoorstel aan waarmee hij een verbod op het dragen van het St. Jorislintje wil afdwingen. Herasjtsjenko reageert daarmee op een boze reactie van Maidan-activist Joeri Hoedimenko die constateerde dat politieagenten het St. Jorislintje droegen bij de herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Het oranje-zwarte lintje was decennialang het symbool van de strijd van de Sovjet-Unie tegen Nazi-Duitsland, maar is sinds een jaar voor de Oekraïners vooral verbonden met de separatisten die het veel dragen om er hun verbondenheid met Rusland mee uit te drukken. Veel Oekraïners zijn overgestapt op het dragen van de 'Europese' klaproos.

Herasjtsjenko wil een boete van ''laten we zeggen vijfduizend hrivna die ten goede komt aan de medische behandeling van de mensen die gehandicapt zijn geraakt in de strijd''. Wie een tweede keer wordt gezien met een St. Jorislintje zou volgens het parlementslid vijftien dagen de cel in moeten. Overigens wil hij met het wetsvoorstel dat hij volgende week zegt in te dienen ook het gebruik van Nazi- en Sovjetsymbolen in het openbaar omvatten.

Bron: Censor.net

Geen opmerkingen: