zondag 10 mei 2015

Onderzoek: toename van anti-semitisme in 2014

De Federatie van Joodse Organisaties en Gemeenschappen in Oekraïne meldt een toename van het aantal gevallen van anti-semitische uitingen. Afgelopen jaar werden 23 meldingen gedaan, onder meer van geschilderde hakenkruizen op holocaustmonumenten. Synagoges in onder meer Zaporizja, Simferopol, Mikoljaiv, Kiev en Hoest waren het doelwit van pogingen om brand te stichten.

Het aantal anti-semitische geweldsdelicten bleef beperkt tot vier. In januari vorig jaar werd een Israëlische leraar in elkaar geslagen bij het verlaten van een synagoge in Kiev. Een week later werd een student bij dezelfde synagoge neergestoken.

In beide gevallen wisten de daders buiten het zicht van de bewakingscamera's te blijven en er werd een skinhead in de buurt gezien, wat er volgens onderzoeker Vjacheslav Lichatsjev op wijst dat het ''een provocatie betreft van een goedgeorganiseerde groepering en niet om een toename van anti-Semitische agressie''. Ook in Simferopol en Odessa waren incidenten, waarvan Lichatsjev vermoedt dat het om provocaties ging.

Ook dit jaar zijn er al weer meer meldingen van anti-semitisme dan jarenlang gebruikelijk. Na een piek met 21 meldingen in 2006 daalde het jaarlijkse aantal naar negen. Onderzoeker Lichatsjev tekent er wel bij aan dat in de jaren na de eeuwwisseling op grotere schaal voor kwam dan nu. Dat de Joodse gemeenschap zich pro-Oekraïens heeft getoond heeft volgens Lichatsjev tot anti-semitisme geleid uit pro-Russische hoek.

Zowel nationalisten als separatisten hebben zich bezondigd aan anti-semitische uitspraken, maar publiekelijk werden de hardste uitspraken over joden gedaan in de door de separatisten bezette gebieden.

Bron: Jerusalem Post

Geen opmerkingen: