zaterdag 9 mei 2015

Nestlé wil Roshen kopen voor derde van vraagprijs

Nestlé heeft interesse in de overname van Roshen. Het bedrijf wil 1 miljard dollar (892 miljoen euro) betalen voor de grootste chocoladeproducent van Oost-Europa die eigendom is van de Oekraïense president Petro Porosjenko. De vraagprijs is echter driemaal zo hoog dan Nestlé op dit moment wil bieden.

''Er is dan ook geen sprake van dat we op dit bod in gaan'', zegt algemeen directeur Vjacheslav Moskalevski van Roshen. Rechterhand Boris Lozjkin van president Porosjenko nuanceert dit evenwel. ''De onderhandelingen lopen nog. Het is niet eens moeilijk om een Oekraïens bedrijf te verkopen, maar uitzonderlijk moeilijk. Investeerders hebben er gewoonweg geen trek in.''

Porosjenko beloofde bij zijn aantreden als president nu al bijna een jaar geleden dat hij Roshen van de hand zou doen om niet langer beschuldigd te kunnen worden dat hij zijn politieke en zakelijke belangen door elkaar haalt. In de huidige slechte economische situatie waarin het land verkeert, is hem dat tot nu toe niet gelukt.

Recent werd bovendien bekend dat de Russische autoriteiten beslag hebben gelegd op een fabriek van Roshen wegens belastingontduiking. Roshen ontkent dat er gefraudeerd is en houdt het er op dat met deze stap geprobeerd wordt om verkoop van het bedrijf tegen te gaan en daarmee de Oekraïense president in een kwaad daglicht te stellen.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: