donderdag 28 mei 2015

Medicijntekort dreigt voor 30.000 HIV-patiënten

Er dreigt op korte tijd een medicijnentekort voor 30.000 Oekraïners die met het HIV-virus besmet zijn. Over drie weken is de voorraad op, reden voor het Netwerk van Mensen met HIV/Aids om aan de bel te trekken bij de Oekraïense regering. Actievoerders zetten gisteren een symbolische begraafplaats uit bij het kabinetsgebouw in Kiev.

''We roepen de premier en het kabinet op om actie te ondernemen'', liet Voldodimir Zjovtjak, de leider van het protest, in een verklaring weten. Het probleem is volgens het Netwerk veroorzaakt door een vorig jaar aangenomen wet die medicijnleveranciers het recht geeft op vooruitbetaling, terwijl ze pas na een half jaar hoeven te leveren.

Voor het HIV-medicijn is eind vorig jaar al betaald, maar van levering ervan is het nog niet gekomen. Minister Alexander Kvitalsjvili zei in een reactie op het protest dat hij bekend is met het probleem en dat hij samen met internationale gezondheidsorganisaties probeert om er iets aan te doen. Volgens de minister moet het HIV-medicijn voor 30.000 patiënten uiterlijk 19 juni worden geleverd.

Oekraïne telt volgens internationale gezondheidsorganisaties 230.000 Oekraïners van 15 jaar en ouder die met HIV besmet zijn. Van hen zou 56 procent besmet zijn geraakt door onveilige seks, een kwart door het het gebruik van vuile naalden door drugsverslaafden. Volgens de regering telt het land 124.000 HIV-patiënten. In de eerste vier maanden van dit jaar zijn 4.563 nieuwe gevallen geregistreerd.

Bron: AFP

Geen opmerkingen: