vrijdag 15 mei 2015

McCain moet nee zeggen tegen adviesraad

De Amerikaanse senator John McCain heeft nee gezegd tegen het verzoek om lid te worden van de adviesraad voor hervormingen van de Oekraïense president Petro Porosjenko. McCain is voorstander van militaire steun van zijn land aan Oekraïne en hij had graag deel willen uitmaken van de adviesraad, zo schrijft hij in een verklaring op zijn website, maar de Amerikaanse grondwet staat het niet toe.

De onlangs door Porosjenko in het leven geroepen adviesraad voor de hervormingen staat onder het voorzitterschap van de voormalige president van Georgie, Mikheil Saakashvili. Leden zijn onder meer de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Carl Bildt, voorzitter van de commissie voor Buitenlandse Zaken van het Europese Parlement Elmar Brok en Europees Parlementslid Jacek Saryusz-Woslki.

Ook Mikolas Dzoerinda, de architect van de Slowaakse hervormingen, de bekende econoom Anders Aslund en voormalig premier Andrius Kubilius van Litouwen maken deel uit van de adviesgroep. De Poolse oud-president Aleksander Kwasniewski heeft ook te kennen gegeven dat hij mee wil praten over de Oekraïense hervormingen.

Het is de bedoeling dat de adviesgroep elke twee weken een rapport uitbrengt over de vorderingen die de regering maakt met het doorvoeren van hervormingen.

Bronnen: Kiev Post, Unian

Geen opmerkingen: