maandag 4 mei 2015

Leger wil dorp Sjirokine toch niet opgeven

Het Oekraïense leger blijft in het dorp Sjirokine. Dat heeft plaatsvervangend commandant Serhei Haloesko van de troepen in de Donbas gezegd in een interview met tv-zender 112 Oekraïne. De situatie is er niet naar om te vertrekken, aldus Hakoesko. ''We worden 40, 50 en zelfs 60 maal aangevallen door de rebellen die ook volop in beweging zijn. De inwoners van Marioepol kunnen gerust zijn. We blijven in Sjirokine en zorgen er voor dat ze veilig blijven.''

Het leger ligt al weken onder vuur in Sjirokine dat op 23 kilometer van Marioepol ligt, halverwege Marioepol en de Russische grens. Van het oorspronkelijk 1.400 inwoners tellende dorp is inmiddels weinig meer over. Er zijn nog 41 inwoners over gebleven en praktisch alle gebouwen liggen in puin.

De OVSE kwam onlangs met het voorstel om het dorp te demilitariseren en daar werd in eerste instantie positief op gereageerd door de Oekraïense legerleiding. Het vrijwilligersbataljon Azov dat Sjirokine verdedigt tegen de rebellen voelt er echter helemaal niets voor. Dat gold ook voor de duizenden inwoners van Marioepol die gisteren de straat op gingen om te protesteren tegen het opgeven van Sjirokine.

Bron: ZIK

Geen opmerkingen: