donderdag 14 mei 2015

Kwasniewski wil gezamenlijke historische commissie

Een gezamenlijke commissie van historici uit beide landen moet zich volgens de Poolse oud-president Alexander Kwasniewski buigen over wat zich in het verleden, met name tijdens de Tweede Wereldoorlog afspeelde in het Poolse deel van Oekraïne. Hij zegt dit in een interview met het Oekraïense persbureau Ukrinform.

Oekraïense nationalisten vermoordden tienduizenden Polen in West-Oekraïne, de Poolse reactie bestond ook uit het vermoorden van grote aantallen Oekraïners. Kwasniewski wil dat historici uitzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren. '''We moeten er voor zorgen dat problemen uit het verleden de huidige politieke verhoudingen niet op scherp zetten, want dat is een gevaarlijke ontwikkeling.''

Hij pleit voor de manier waarop Duitsland en Frankrijk met het verleden om zijn gegaan door een gezamenlijke visie vast te stellen en vervolgens stap voor stap richting de verzoening gaan. Kwasniewski merkt in dit verband op dat voor de Polen, en ook voor hem persoonlijk, de nationalistische aanvoerder Stepan Bandera geen held is, maar dat het goed is vast te stellen dat ''hij een held voor de Oekraïners kan zijn''.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: