donderdag 7 mei 2015

Koetsjma: 'Belangrijke stappen' gezet in Minsk

Oud-president Leonid Koetsjma zegt dat er ''belangrijke stappen'' zijn gezet voor een politieke oplossing van het conflict in Oost-Oekraïne. Het overleg van gisteren met de separatisten in Minsk zou ''constructief'' zijn geweest. Dat bevestigt ook de Russische ambassadeur in buitengewone dienst, Azamat Koelmoehametov, terwijl de vertegenwoordigster van de OVSE, Heidi Tagliavini, heeft laten weten dat de eerste van de vier werkgroepen op 19 mei voor het eerst bijeen komt.

Het is voor het eerst sinds het Minsk-2 akkoord van 12 februari dat enige vooruitgang wordt geboekt. Toen werd afgesproken dat drie dagen later een staakt-het-vuren in zou gaan en dat de strijdende partijen de zware wapens terug zouden trekken van de frontlijn. Al met al is daar weinig van terecht gekomen.

De pro-Russische rebellen proberen nog altijd terrein te veroveren. Gisteren maakte het Oekraïense leger bekend dat inmiddels 28 dorpen door de rebellen zijn veroverd. Gevreesd wordt voor een nieuw offensief van de rebellen die al hebben aangekondigd dat ze nog veel meer terreinwinst willen boeken.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: