vrijdag 22 mei 2015

EU blijft Oekraïne en Georgië steunen

De Europese Unie blijft vasthouden aan het standpunt dat Rusland zich niet moet bemoeien met de gang van zaken in Oost-Oekraïne en dat de door Rusland geannexeerde Krim en de marinehavenstad Sevastopol terug moeten naar Oekraïne. Dat staat in de gezamenlijke slotverklaring van de Europese leiders op de nabuurconferentie in Riga.

''De tegen Oekraïne gerichte daden en de gebeurtenissen in Georgië sinds 2014 hebben laten zien dat de fundamentele afspraken over de soevereiniteit en de territoriale integriteit binnen de internationaal erkende grenzen niet als vanzelfsprekend meer zijn in de 21e eeuw op het Europese continent. De EU blijft vasthouden aan de steun voor het behoud ervan aan al zijn partners'', valt in de slotverklaring te lezen.

Opnieuw wordt een beroep gedaan op alle betrokken partijen bij het conflict in Oost-Oekraïne om de afspraken na te komen zoals die afgelopen september en in februari zijn gemaakt in Minsk. De EU-leiders roepen op om alle gijzelaars en andere gevangenen zo snel mogelijk vrij te laten. Ook worden alle partijen opgeroepen om degenen die verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van vlucht MH17 op te sporen en te laten berechten.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: