zondag 3 mei 2015

Inwoners Marioepol willen dat leger in Sjirokine blijft

Enkele duizenden inwoners van de stad Marioepol zijn vandaag de straat op gegaan om te protesteren tegen de mogelijke terugtrekking van de Oekraïense soldaten uit het al wekenlang door de pro-Russische separatisten belegerde Sjirokine. Zij vrezen dat de rebellen zich dan gaan richten op de strategisch belangrijke havenstad. Sjirokine ligt op 23 kilometer van Marioepol.

De demonstranten hadden zich getooid met klaprozen, het nieuwe symbool ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog. Op de Lenin Avenue kwamen ze samen, ze zongen daar het volkslied en zeiden een gebed voor Oekraïne. De bevolking werd opgeroepen om greppels te graven en de Oekraïense soldaten van eten te voorzien.

Vanavond hebben de rebellen een nieuwe aanval ingezet op de posities van het vrijwilligersbataljon Azov dat in Sjirokine zit en vastbesloten is om daar te blijven. Net als de demonstrerende inwoners van Marieopol vinden zij dat het opgeven van het dorp betekent dat de rebellen dan de vrije doorgang hebben naar de 800.000 inwoners tellende stad.

Bronnen: Unian, Twitter

Geen opmerkingen: