maandag 11 mei 2015

Diplomatiek offensief van Porosjenko en Jatsenjoek

President Petro Porosjenko brengt woensdag een bezoek aan Berlijn en hij reist vervolgens door naar Aken voor een bijeenkomst met de Europese leiders op donderdag, terwijl premier woensdag in Parijs is. Porosjenko en Jatsenjoek willen zich verzekeren van blijvende steun voor de Oekraïense positie in het conflict in het oosten van het land.

"Zodat zij weten hoe wij worden uitgedaagd'', aldus de president. Er spelen echter nog meer belangrijke zaken voor Oekraïne, zoals de perspectieven op een lidmaatschap van de Europese Unie, afschaffing van de visumplicht en het verlengen van de economische sancties tegen Rusland. Op donderdag 21 mei is de belangrijke EU-conferentie met de Oost-Europese 'nabuurlanden' in de Letse hoofdstad Riga.

De Verenigde Naties openen binnenkort een kantoor in Oekraïne van waaruit getracht wordt een bijdrage te leveren aan de naleving van het Minsk-2 akkoord. Die toezegging zou Porosjenko vrijdag van secretaris-generaal Ban Ki-moon hebben gekregen tijdens diens bezoek aan Kiev. Porosjenko vertelde hierover vandaag tijdens een bezoek aan een trainingscentrum van het leger in de provincie Tsjernihiv.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: