woensdag 13 mei 2015

'Coalitie moet het eens worden of er mee stoppen'

De vijf partijen die samen de regeringscoalitie vormen moeten het eindelijk eens zien te worden over een aantal zaken of ze moeten hun samenwerking beeindigen. Dat schrijft het invloedrijke parlementslid Anatoli Hritsjenko op zijn Facebookpagina.

Hritsjenko, leider van de Burgerbeweging en op persoonlijke titel lid van het parlement, wijst er op dat het parlementsvoorzitter Volodomir Hrojsman gisteren pas bij de zevende poging lukte om een wetsvoorstel in stemming te brengen.

Er is veel kritiek vanuit de bevolking op het disfunctioneren van het eind oktober gekozen parlement. Terwijl het land in oorlog is, gingen de parlementariers twee weken op mei-reces en ook dat is volgens Hritsjenko slecht gevallen. De regeringscoalitie van het Blok-Porosjenko, het Volksfront van premier Arseni Jatsenjoek, Zelfredzaamheid, de Moederlandpartij en de Radicale Partij telt weliswaar 302 van de 450 parlementsleden, maar eensgezindheid over veel wetsvoorstellen is ver te zoeken.

De roep om ontbinding van het parlement en het uitschrijven van vervroegde verkiezingen klinkt de laatste weken geregeld, ook vanuit de coalitie zelf. Met name de Moederlandpartij van oud-premier Joelia Timosjenko en de Radicale Partij van Oleh Ljasko zijn daar voorstander van. Premier Arseni Jatsenjoek is faliekant tegen.

Bron: ZIK

Geen opmerkingen: