dinsdag 12 mei 2015

'Bij parade gebruikte tanks nog steeds in Donetsk'

De tanks en andere zware wapens die afgelopen zaterdag mee reden in de overwinningsparade van de separatisten in de stad Donetsk zijn daar nog altijd, ook al is dat niet toegestaan volgens het Minsk-2 akkoord. Dat schrijft parlementslid en militair expert Dmitro Timtsjoek vandaag op zijn Facebookpagina. 
 
Hij beschikt over informatie dat de wapens nu verspreid over de stad op bedrijfsterreinen staan. In de wijken Petrovski en Koebitsjev, maar vooral bij het dorp Krasnohorivka zou een groot aantal pantserwagens zijn verzameld. Het vrijwilligersbataljon Dnipro-1 kwam vorige week al met beelden die met een onbemand verkenningsvliegtuigje waren gemaakt waarop grote aantallen tanks, pantserwagens en andere militaire voertuigen te zien waren bij scholen en in woonwijken in Donetsk
 
De OVSE veroordeelde eerder al het besluit om op de Dag van de Overwinning een parade met zware wapens te houden in de stad, omdat dit in strijd is met de afspraken over terugtrekking van deze wapens. De frontlijn tussen de pro-Russische rebellen en het Oekraïense leger ligt vlakbij Donetsk. Er wordt nog geregeld gevochten, vooral om het bezit van het dorp Piski.

President Petro Porosjenko waarschuwde anderhalve week geleden dat er aanwijzingen zijn dat de rebellen halverwege mei een nieuw offensief willen beginnen, terwijl secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO gisteren nog waarschuwde dat de rebellen nu over voldoende militaire middelen beschikken om het leger plotsklaps aan te vallen. 
 
Het leger is daar klaar voor, volgens Porosjenko. De president merkte ook gisteren bij een bezoek aan een militair opleidingscentrum in Tsjernihiv op dat in de afgelopen weken hard is gewerkt aan versterking van de posities van het leger.
 
Bron: Unian

Geen opmerkingen: