woensdag 22 april 2015

WHO vreest voor epidemie van kinderziekten

Voor het eerst in tientallen jaren dreigt weer een polio-epidemie in Europa. Miljoenen Oekraïense kinderen lopen het risico verlamd te raken, mazelen, difterie of rodehond te krijgen. Dat komt omdat de vaccinaties tegen besmettelijke ziekten al vanaf 2008 aanzienlijk is teruggelopen. In dat jaar stierf een 16-jarige jongen enkele dagen nadat hij tegen mazelen en roodvonk was ingeënt.

Het voorval kreeg veel aandacht in de media en leidde er toe dat steeds minder ouders hun kind laten inenten. De Verenigde Naties constateerden dat de dood van de jongen niets te maken had met de inenting, maar dat mocht niet baten. Inmiddels zegt de VN dat ouders nauwelijks nog de moeite nemen om hun kinderen in te laten enten tegen ziektes als polio en mazelen. Omdat elk jaar rond de 500.000 kinderen worden geboren in Oekraïne, beloopt het aantal voor zulke ziektes vatbare kinderen nu zo'n 3 miljoen.

Het oorlogsgeweld in het oosten van het land heeft de risico's nog verergerd, want honderdduizenden vluchtelingen verblijven nu in overbevolkte opvangkampen. Met alle risico's van dien. Breekt een besmettelijke ziekte uit, dan kan die zich razendsnel verspreiden. ''Landen waar een oorlog woedt of die in geldnood zitten, krijgen vaak ook te maken met epidemieen'', zegt Dorit Nitzan, hoofd van het Wereldgezondheidsprogramma (WHO) van de Verenigde Naties. ''Ik ben eigenlijk verbaasd dat dit in Oekraïne nog niet is gebeurd.''

Eind maart sloeg de medewerkers van de WHO al de schrik om het hart. Enkele vluchtelingen uit het oosten kwamen naar een kliniek met klachten als hoge koorts, huiduitslag en rode ogen. De artsen sloegen alarm, want het zou een uitbraak van mazelen kunnen zijn. De patiënten werden meteen geïsoleerd, maar het bleek gelukkig loos alarm.

In de door de separatisten beheerste gebieden is de situatie nog penibeler dan in de rest van het land. Medewerkers van de VN proberen de separatisten over te halen om toestemming te geven voor een vaccinatieprogramma, maar het gaat moeizaam. "Zowel de separatisten als de Oekraïense autoriteiten moeten daar toestemming voor geven.'' Intussen zijn honderdduizenden vaccins vanuit Canada onderweg. Die moeten in de komende twee weken beschikbaar komen, maar Nitzan moet constateren dat het onvoldoende is om aan de behoefte te voldoen.

Bron: Newsweek

Geen opmerkingen: