dinsdag 21 april 2015

Tweederde kolenmijnen in handen separatisten

De separatisten hebben 60 van de 95 kolenmijnen in de Donbas in handen. Dat zegt minister Volodimir Demtsjitsjin van Energie en Kolen in de krant Ukrajinska Pravda. Erger is nog dat de mijnen die in Oekraïense handen zijn geen hoogwaardig antraciet produceren, maar kolen met een veel lagere caloriewaarde.

Deze kolen kan alleen worden gebruikt om de kolencentrale van Voerlegirska mee te stoken. Zonder de hoogwaardige kolen uit de Donbas is het noodzakelijk om kolen te importeren. Dat gaat niet zonder slag of stoot. Reeds betaalde kolen uit Rusland bleef afgelopen winter lange tijd aan de grens staan. In Rusland werd uiteindelijk ook elektriciteit ingekocht om aan de behoefte te kunnen voldoen. Veel energiebedrijven moesten echter noodgedwongen black outs hanteren.

Er werd ook kolen uit Zuid-Afrika geïmporteerd en dat bleek helemaal een probleem: veel te duur ingekocht, terwijl de kolen niet geschikt bleek om de Oekraïense centrales mee te stoken. Alle toestanden hebben er toe geleid dat de import van kolen en elektriciteit tot eind dit jaar is stilgelegd.

De 35 mijnen in Oekraïense handen hebben samen 52.000 medewerkers. Minister Demtsjitsjin kondigt ontslagen aan. De mijnwerkers worden ontzien, maar onder het kantoorpersoneel vallen veel ontslagen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: