vrijdag 24 april 2015

'Tussenstand' afschaffing visum komt op 13 mei

De Europese Commissie maakt op woensdag 13 mei bekend hoe het er voor staat met de afschaffing van de visumplicht voor de Oekraïners. Het gaat om een oordeel over de stappen die de Oekraïense regering heeft gezet om het schrappen van de visumplicht mogelijk te maken. Een woordvoerder van de Europese Commissie zegt dat het te vroeg is om al een concrete aanbeveling aan de lidstaten van de Europese Unie te verwachten met een tijdstip waarop de visumplicht kan verdwijnen.

Intussen heeft de voorzitter van de Oekraïense parlementscommissie voor grensoverschrijdende samenwerking met de Europese Unie kritiek geuit op het ministerie van Binnenlandse Zaken dat te veel achterover heeft geleund bij het implementeren van het actieplan voor afschaffing van de visumplicht.

Parlementslid Oksana Joerinets van het Blok-Porosjenko zijn de grensovergangen er technisch gezien niet klaar voor, zijn reisdocumenten onvoldoende beveiligd, is er geen plan voor gerichte drugscontroles en is de Migratiedienst onderbezet. In 2008 werd voor het eerst over afschaffing van de visumplicht gesproken tussen Oekraïne en de EU, in de herfst van 2010 kwam er een actieplan tot stand. In 2013 werd de eerste fase van dit actieplan voltooid. De tweede fase loopt nu.

Bronnen: Ukrinform, Unian

Geen opmerkingen: