maandag 13 april 2015

'Rebellen gebruiken brandbommen tegen ons'

De pro-Russische rebellen hebben vanmorgen vroeg volgens het Krimbataljon brandbommen gebruikt bij het beschieten van Oekraïense eenheden nabij het vliegveld van Donetsk. Het zou kunnen gaan om een vergeldingsactie voor het mislukken van een aanval van de rebellen in de afgelopen dagen. Op de Facebookpagina van het Krimbataljon staat dat na de beschieting met fosformunitie zelfs stenen muren van huizen in brand stonden.

Ertugrul Apakan, de leider van de OVSE-missie in Oost-Oekraïne, zegt dat het geweld rond het stadje Sjirokino (tussen Marioepol en de Russische grens) zaterdag weer is opgelaaid na drie dagen van rust. Die rust zou te maken hebben gehad met het tweedaagse bezoek van waarnemers van de OVSE die kwamen kijken hoe de bevolking er aan toe is.

''We hebben moeten constateren dat er veel vernield is en dat er ook veel niet ontplofte munitie op straat te vinden is", aldus Apakan. De rebellen wilden de waarnemers zaterdag en ook gisteren niet toelaten in het stadje. Inmiddels is het weer rustig in Sjirokino. Dat kan niet gezegd worden van het vliegveld van Donetsk waar volgens de OVSE zondag weer hevige gevechten uitbraken. Apakan deed een beroep op zowel de rebellen als het Oekraïense leger om coöperatiever te zijn tegenover zijn waarnemers.

Ook het Oekraïense leger meldt hernieuwde aanvallen van de rebellen. Opnieuw vooral in de provincie Donetsk, waar legereenheden werden beschoten bij de dorpen Opitnoje, Sjirokino en Piski. Ook werd een controlepost van het leger bij het dorp Trejizbenki in de provincie Loehansk een half uur lang bestookt met granaten.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: