dinsdag 7 april 2015

Porosjenko zou de Donbas hebben 'weggegeven'

De Russische president Vladimir Poetin zou tijdens het overleg over het conflict in Oost-Oekraïne in Minsk een aanbod van zijn Oekraïense ambtgenoot Petro Porosjenko hebben geweigerd om de Donbas in te lijven. Poetin zou gevraagd hebben of Porosjenko ''gek geworden'' was, aldus Forbes Magazine op basis van informatie van iemand die aanwezig was bij de onderhandelingen in de nacht van 11 op 12 februari.

Poetin zou gezegd hebben dat hij de door de separatisten bezette gebieden in de provincies Donetsk en Loehansk helemaal niet wil hebben. ''Ik heb de Donbas niet nodig. Als jij die ook niet nodig hebt, laat het dan maar onafhankelijk worden.'' Poetin's woordvoerder Dmitri Peskov weigerde een inhoudelijke reactie op het verhaal en wilde alleen kwijt dat hij het afkeurt dat er informatie uit het besloten overleg naar buiten is gekomen.

De Russische ondernemersvoorzitter Alexander Sjochin is duidelijker. Persbureau RIA Novosti meldt dat Poetin's woorden uit hun verband zijn gerukt, want het gesprek zou toen zijn gegaan over de relatie van beide landen en niet direct over de Donbas.

Woordvoerder Jevhen Perebiinis van het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken houdt het op een misverstand, omdat Porosjenko Poetin in het Oekraïens had gezegd dat hij zijn mensen weg moest halen uit de Donbas en niet om het dan maar over te nemen.

Bron: Deutsche Welle

Geen opmerkingen: