maandag 6 april 2015

Porosjenko: 'Volk wil één Oekraïne, geen federatie'

President Petro Porosjenko is er van overtuigd dat er voldoende steun onder de bevolking is voor een ongedeeld Oekraïne, maar dat decentralisatie wel een noodzaak is. ''Maar decentralisatie en federalisatie hebben niets met elkaar te maken. Dat is geen overtuiging van ons als regering alleen, maar het is de publieke opinie die we nauwlettend in de gaten houden'', zei Porosjenko vandaag aan het begin van de eerste bijeenkomst van de constitutionele commissie die een herziening van de Grondwet voorbereidt.

De steun voor Oekraïne als ongedeeld land nadert volgens de president de 90 procent. Mocht er toch behoefte zijn aan een referendum over de vraag of Oekraïne een federatie moet worden, dan is hij daartoe bereid. De constitutionele commissie, met daarin onder meer drie oud-presidenten, moet dat maar gaan uitmaken.

Om de Grondwet te wijzigen, zijn 300 parlementsleden nodig. Die heeft de regeringscoalitie, aldus Porosjenko. Desondanks vindt hij het een goede zaak als ook de oppositie gaat meepraten over de komende wijzigingen.

Premier Arseni Jatsenjoek benadrukte dat alleen de Oekraïners zelf uitmaken wat er in hun Grondwet staat. Rusland of welk andere land dan ook heeft zich daar niet mee te bemoeien. Mocht de constitutionele commissie een referendum willen, dan staat ook Jatsenjoek daar achter, net als de president.

De pro-Russische rebellen en de separatisten staan volgens de premier buiten het proces, want alleen rechtmatig gekozen vertegenwoordigers van de bevolking in Oost-Oekraïne mogen wat de premier betreft meepraten over de veranderingen in de Grondwet.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: