donderdag 9 april 2015

Oekraïne wil op 1 januari 2016 af van visumplicht

Oekraïne zet nu in op afschaffing van de visumplicht voor de Europese Unie per 1 januari 2016. Dat heeft president Petro Porosjenko gisteren gezegd tijdens een gezamenlijke persconferentie met zijn Poolse ambtgenoot Bronislaw Komorowski die op bezoek was in Kiev. Eerder werd nog van mei dit jaar uit gegaan, maar dat blijkt onhaalbaar vanwege het oorlogsgeweld in het oosten van het land waardoor Oekraïne geen controle heeft over een gedeelte van de grens met Rusland.

Komende maand is er een EU-conferentie in Riga met de zogenoemde nabuurlanden, waartoe ook Oekraïne behoort. Daar komt afschaffing van de visumplicht weliswaar aan de orde, maar inmiddels zijn er voldoende signalen dat Oekraïne weer in de wacht wordt gezet. ''We gaan twee kwesties aan de orde stellen'', aldus Porosjenko. ''Allereerst de vraag wat de Europese perspectieven voor ons zijn en als tweede vragen we om steun voor afschaffing van de visumplicht per 1 januari.

Komorowski liet weten dat wat hem betreft Oekraine om het lidmaatschap van de Europese Unie mag vragen. ''Polen was en blijft van mening dat Oekraine het recht heeft om deel uit te maken van de EU en, als het dat wil, ook van andere samenwerkingsverbanden van het Westen.''

Bronnen: Ukrinform

Geen opmerkingen: