donderdag 9 april 2015

Oekraïne erkend als partij in zaak Krim-goud

Oekraïne mag zich mengen in de strijd om het opeisen van de schatten uit vier musea op de Krim, die vorig jaar te zien waren in het Allard Pierson Museum in Amsterdam. De rechtbank in Amsterdam besliste gisteren dat het land tussenbeide mag komen omdat Oekraïne meent de rechtmatige eigenaar te zijn van de objecten.

De vier musea op de Krim willen een collectie gouden voorwerpen terug die vorige jaar februari waren uitgeleend voor de tentoonstelling De Krim - Goud en geheimen van de Zwarte Zee. Terwijl de voorwerpen in Amsterdam waren, annexeerde Rusland het Oekraïense schiereiland. Vervolgens eisten beide landen de voorwerpen op.

Het Allard Pierson Museum wilde de stukken niet terugsturen. De instelling vreesde een claim als de collectie aan één van de eisers zou worden overgedragen. De vier musea daagden het museum daarom eind november voor de rechter. In januari meldde Oekraïne zich bij de rechter als belanghebbende partij in de zaak.

Ook Nederland had zich als belanghebbende gemeld om ervoor te zorgen dat er ''geen schendingen van internationaalrechtelijke verplichtingen plaatsvinden''. De rechter heeft dit afgewezen. Nederland heeft onvoldoende aangetoond welke nadelige gevolgen de uitspraak zou kunnen hebben, aldus de rechtbank.

De zaak gaat in mei verder, wanneer Oekraïne schriftelijk mag reageren. De collectie kostbare voorwerpen, waaronder een gouden zwaardschede, een pronkhelm en talloze juwelen, blijft ondertussen in Nederland.

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: