zondag 12 april 2015

Minister: vrijwilligersbataljons zijn weg van frontlijn

Er zijn volgens minister Stepan Poltorak van Defensie geen vrijwilligersbataljons of andere gewapende groepen meer aan de frontlijn te vinden, in die zin dat alle vrijwilligersbataljons zijn opgegaan in het reguliere Oekraïense leger of deel uitmaken van de Nationale Garde.

Eerder al maakte de ultra-nationalistische beweging Rechtse Sektor bekend dat dit stond te gebeuren. Aanvoerder Dmitro Jarosh is inmiddels aangesteld als adviseur van de generale staf van het leger, na wekenlang onderhandelen. Vrijdag viel ook het besluit om het vrijwilligersbataljon van de Organisatie van Oekraïense Nationalisten (OUN) terug te trekken uit het dorp Piski, vlakbij het vliegveld van Donetsk dat na een maandenlange strijd in handen van de pro-Russische rebellen is gekomen.

Het waren de vrijwilligersbataljons die de strijd tegen de rebellen oppakten toen het leger niet in staat bleek om voldoende weerstand te bieden. Maar inmiddels hebben bataljons als Aidar en Azov een slechte naam opgebouwd door wangedrag, waarvoor mensenrechtenorganisaties als Amnesty en Human Rights Watch hebben gewaarschuwd.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: