woensdag 1 april 2015

Krimtataren zijn hun televisiezender kwijt

De televisiezender ATR van de Krimtataren is sinds middernacht uit de lucht. De Russische autoriteiten weigeren een vergunning af te geven om nog uit te zenden. ATR diende meerdere aanvragen in die vanwege 'technische onzorgvuldigheden' niet werden gehonoreerd. Er loopt nog wel een aanvraag, maar toch moest de stekker er vannacht wel uit.

Volgens oprichter Lenoer Isliamov krijgt ATR geen uitzendlicentie meer ''omdat ze bang zijn dat we op een dag de bevolking oproepen om in actie te komen''. Na de annexatie van de Krim door Rusland was ATR de enige tv-zender die een kritisch geluid liet horen. ATR blijft in Oekraïne uitzenden, maar Isliamov vergeleek vandaag tijdens een persconferentie het niet meer kunnen uitzenden op de Krim met de deportatie van 300.000 Krimtataren door de Sovjet-autoriteiten in 1944.

Premier Sergei Aksionov van de Krimrepubliek verweet ATR onlangs dat de tv-zender de licentie-aanvragen met opzettelijke fouten heeft ingediend om een conflict uit te lokken. De Oekraïense president Petro Porosjenko zegt in een reactie dat ''het einde van een tv-zender niet het einde betekent van de strijd voor vrijheid en gerechtigheid van de Krimtataren''.

Bronnen: New York Times, Kiev Post

Geen opmerkingen: