vrijdag 17 april 2015

Jatsenjoek: ook Oekraïne behoort tot winnaars WWII

Oekraïne moet volgens premier Arseni Jatsenjoek gezien worden als één van de overwinnaars van de Tweede Wereldoorlog. Daarom moet de 70e verjaardag van de overwinning op Nazi-Duitsland als een mijlpaal worden beschouwd. Jatsenjoek zei gisteravond op een bijeenkomst van het organiserende comité van de komende herdenking dat de geschiedenis een vreemde draai heeft gekregen door de vijandschap die Rusland in de afgelopen maanden heeft getoond ten opzichte van Oekraïne. ''Destijds vochten we zij aan zij.''

De premier veroordeelde de Russische pogingen om de geschiedenis te herschrijven en de eindoverwinning van destijds helemaal naar zichzelf toe te trekken. ''Maar Oekraïne behoort tot de oprichters van de Verenigde Naties. Ons verlies bedroeg 40 procent, zowel in menselijk als in materieel opzicht. Onze bevolking kromp met maar liefst 14 miljoen inwoners gedurende de oorlogsjaren. Daarom mogen wij onszelf zien als overwinnaar en moeten we onze veteranen en de mensen die hebben geleden in deze oorlog straks gaan eren."

Maar Jatsenjoek wees er ook op dat het de taak van de Oekraïense regering is om de geschiedenis recht te doen en een herhaling van de gebeurtenissen van destijds te voorkomen. Voor het eerst wordt overigens niet alleen op 9 mei de overwinning van destijds gevierd, maar is er voor het eerst op 8 mei ook een herdenking van alle Oekraïense oorlogsslachtoffers.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: