maandag 6 april 2015

Jarosh wordt 'verbindingsman' voor generale staf

Er is eindelijk een akkoord over de benoeming van Dmitro Jarosh tot adviseur van de generale staf van het Oekraïense leger. Vandaag liet legerwoordvoerder Oleksei Mazepa weten dat de leider van de ultra-nationalistische beweging Rechtse Sektor ''de verbindingsman wordt tussen de vrijwilligersbataljons en de generale staf''.

De Rechtse Sektor zegt zelf dat 10.000 van zijn aanhangers deel uitmaken van de bataljons die met het leger mee strijden tegen de pro-Russische rebellen, maar officieel zijn geen aantallen bekend. De benoeming van Jarosh is hoe dan ook een poging om de vrijwilligersbataljons onder het commando van de generale staf en het ministerie van Defensie te brengen.

Er is wekenlang onderhandeld over Jarosh' positie. De omstreden ultra-nationalist wilde aanvankelijk dat de volledige generale staf het veld zou moeten ruim en vervangen diende te worden door militairen met gevechtservaring, ook al waren die lager in rang. Jarosh is fel anti-Russisch. Het Kremlin heeft hem er van beschuldigd dat hij heeft opgeroepen tot terroristische aanslagen in Rusland als vergelding voor de Russische bemoeienis met Oost-Oekraïne.

Bron: Radio Free Europe/Radio Liberty

Geen opmerkingen: