dinsdag 14 april 2015

IMF: 5,5 procent krimp nu, 2 procent groei in 2016

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht dat de Oekraïense economie dit jaar 5,5 procent krimpt, gevolgd door een bescheiden groei van 2 procent in 2016. Vorig jaar was sprake van een een economische krimp van 6,9 procent. De Oekraïense regering heeft haar meerjarenbegroting gebaseerd op 2 procent groei en 9 procent inflatie in 2016. Het IMF gaat voor volgend jaar uit van 10 procent inflatie.

De centrale bank NBU heeft voor dit jaar gewaarschuwd voor een inflatie die de 30 procent overstijgt. Dat komt vooral door de sterk gestegen consumentenprijs voor energielasten, maar ook de paniek op de geldmarkt van begin maart levert een flinke bijdrage aan de geldontwaarding.

Kredietbeoordelaar S & P verwacht voor dit jaar een economische neergang van 7,5 procent en een groei van eveneens 2 procent volgend jaar. Veel hangt af van de bereidheid van schuldeisers om mee te werken aan een terugbetalingsregeling van de overheid. Er moet overeenstemming worden bereikt over een besparing van 13,5 miljard dollar op deze leningen, waarbij vooral de houding van Rusland belangrijk is. In december loopt een lening van 3 miljard dollar af en Rusland heeft tot dusverre weinig bereidheid getoond om tot een regeling te komen.

Vandaag heeft het IMF laten weten dat de Oekraïense regering voor juni duidelijkheid moet geven of het lukt om met de buitenlandse schuldeisers tot een regeling te komen. Het treffen van een regeling met deze schuldeisers maakt deel uit van het reddingspakket van liefst 40 miljard dollar voor de Oekraïense economie.

Bronnen: Interfax, Ukrinform, Unian

Geen opmerkingen: