vrijdag 24 april 2015

50 mille van België voor VN-waarnemingsmissie

De Belgische vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft besloten een bijdrage van 50.000 euro toe te kennen aan het Bureau van de Hoge Commissaris voor de Rechten van de Mens van de Verenigde Naties voor de waarnemingsmissie voor de mensenrechten in Oekraïne.

De strijd tegen straffeloosheid is een essentieel onderdeel van het Belgische beleid voor mensenrechten. Gerechtigheid voor slachtoffers van schendingen van mensenrechten gebeurt ook via een objectieve vaststelling van een overtreding en via de veroordeling van de daders en hun medeplichtigen. De waarheid over schendingen van mensenrechten blootleggen, is nodig om de mensenrechten te beschermen.

In de negen rapporten die tot nu toe werden gepubliceerd, maken de waarnemers van de Verenigde Naties melding van ernstige schendingen van de mensenrechten en van het internationale humanitaire recht in het oosten van Oekraïne. Daar hebben de onophoudelijke bombardementen van woonwijken al veel burgerslachtoffers gemaakt, onder wie kinderen. 
 
Ziekenhuizen, scholen en andere levensbelangrijke voorzieningen werden tijdens het conflict als doelwit beschoten. Dat leidt tot een tekort aan voedsel, medische verzorging, water, elektriciteit, gas en huisvesting voor de 150.000 burgers die in de gevechten vastzitten.

In de strijd tegen de straffeloosheid heeft minister Reynders, als voorzitter van het comité van ministers van de Raad van Europa, ook zijn steun uitgesproken voor de internationale adviesgroep die door de Raad van Europa werd opgericht om het onderzoek naar de gebeurtenissen van Maidan en Odessa te volgen.

Bron: ministerie van Buitenlandse Zaken, België

Geen opmerkingen: