vrijdag 10 april 2015

1,5 miljard dollar nodig voor opslag aardgas

Oekraïne is op zoek naar 1,5 miljard dollar om het aardgas te kopen waarmee de ondergrondse opslag gevuld kan voor de komende winter. Dat heeft algemeen directeur Andrei Kobolev van Naftogaz vandaag in Brussel gezegd. Het plan is om zo'n zes miljard kubieke meter aardgas op te slaan en dat gaat tegen de huidige prijs zo'n 1,5 miljard dollar (ruim 1,4 miljard euro) nodig.

Volgens Kobolev wordt daarvoor de hulp ingeroepen van de Europese Commissie. Het is ook in het belang van de Europese afnemers van Russisch aardgas dat de ondergrondse opslag in Oekraïne goedgevuld is.

Er wordt komende maandag weer overlegd over verlenging van het 'winterpakket' voor Oekraïne. Die overeenkomst voor de afgelopen wintermaanden kwam afgelopen herfst tot stand op aandringen van de Europese Unie. Ook bij het komende overleg in Berlijn praat de EU weer mee. Het is de bedoeling dat er een nieuwe overeenkomst komt voor een periode van een jaar, waarmee de levering van aardgas door het Russische Gazprom aan zowel Oekraïne als de EU-landen veilig wordt gesteld.

Bron: Unkrinform

Geen opmerkingen: