vrijdag 6 maart 2015

Verbod op goudtransacties boven 125 dollar

De centrale bank van Oekraïne heeft onlangs opnieuw maatregelen aangekondigd om haar munt verder in bescherming te nemen. Dit om te voorkomen dat de munt nog verder het moeras inglijdt. Om te beginnen is het voor Oekraïners niet meer mogelijk om dividend uit het buitenland te incasseren. Ook het aankopen van buitenlandse valuta heeft de centrale bank beperkt tot een minimum.

Verder zijn er limieten ingesteld voor bankbalansen op de interbancaire markt. Opvallende zijn de restricties die zijn ingesteld op het verhandelen van edelmetaal. Transacties boven de 125 Amerikaanse dollar zijn verboden in Oekraïne. Dit is slechts een kleine greep uit de veelheid aan nieuwe maatregelen die de centrale bank van Oekraïne heeft ingesteld.

Officieel staat op dit moment 1 dollar gelijk aan 23,50 hrivnia. Dit is precies twee keer zoveel dan een jaar geleden. Op de zwarte markt echter dien je UAH 27 neer te leggen voor een dollar. De spreads op de handel in valuta lopen ook op. Om deze dollar weer te verkopen, ontvang je slechts UAH 22, een verschil van UAH 5.

Het doet denken aan de situatie in Venezuela waar er twee wisselkoersen bestaan voor de nationale munt. Een officiële koers waar bedrijven en instanties gebruik van maken, en een wisselkoers op de zwarte markt.

Een nieuwe fenomeen in deze ontwikkeling is dat importeurs hard geraakt worden. Terwijl de officiële koers doet geloven dat de munt nog enigszins van waarde is, blijkt uit consumentenprijzen dat de waarde van de munt harder valt dan de overheid doet geloven. Waar het steeds moeilijker en duurder wordt om aan buitenlandse valuta te komen voor de Oekraïners, staan buitenlandse bedrijven ook niet te springen om de waardeloze hrivnia. Winkels die vooral goederen uit het buitenland verkopen kampen dan ook steeds vaker met lege schappen.

De situatie begint steeds meer op die van Venezuela te lijken. Zogenoemde 'capital controls' op edelmetaal en buitenlandse valuta’s zijn duidelijke signalen van zwakte. Een lening van het IMF voor Oekraïne blijkt een moeizaam proces. Het ziet er niet rooskleurig uit voor de Oekraïense hrivnia. Volgens analysten zal het dan ook niet lang duren vooraleer de prijzen op de zwarte markt snel kunnen oplopen tot 50 of zelfs 100 hrivnia voor een dollar.

Bron: Slimbeleggen.net

Geen opmerkingen: