zaterdag 14 maart 2015

Separatisten vinden overleg contactgroep 'zinloos'

Als het aan de separatisten ligt, dan hoeft de contactgroep voor Oost-Oekraïne voorlopig niet bijeen te komen. Volgens onderhandelaar Denis Poesjilin van de separatisten in Donetsk heeft de Oekraïense regering zich niet aan de afspraak gehouden dat de Donbas een bijzondere status krijgt binnen 30 dagen na het tot stand komen van het Minsk-2 akkoord.

Uiterlijk vandaag had het Oekraïense parlement een wet aan moeten nemen waarin de door de separatisten bezette gebieden in de provincies Donetsk en Loehansk politiek en economisch goeddeels zelfstandig zouden worden.

De zelfbenoemde premiers Alexander Zachartsjenko (Donetsk) en Igor Plotnitski (Loehansk) deden gisteren nog een beroep op de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Francois Hollande om druk uit te oefenen op de regering in Kiev, zodat die zich aan de in Minsk gemaakte afspraken houdt.

Volgens Plotnitski houdt zijn Volksrepubliek Loehansk zich wel aan de afspraken van Minsk-2, in tegenstelling tot Kiev. ''Zij hebben hun zware wapens niet volledig teruggetrokken, ook al beweren ze van wel. Ze hebben wel een begin gemaakt met de terugtrekking, maar vervolgens verstoppen ze hun wapens op een zodanige plek dat ze snel weer in te zetten zijn.''

Plotsnitski zegt verbaasd te zijn over de mededeling van president Petro Porosjenko dat zijn regering met elf Europese landen in gesprek is over het leveren van wapens. "Waarom zouden ze meer wapens nodig hebben als ze zich aan het staakt-het-vuren houden, iets waar ze overigens zelf om hebben gevraagd. We hebben deze dubbelzinnigheid, deze drang om te schuiven en van mening te veranderen, al vaker gezien. Maar kennelijk kunnen ze niet anders. Ze zijn de clowns in een circus dat eigendom is van iemand aan de andere kant van de wereld. Eigenlijk zouden we zaken moeten doen met de eigenaar van dat circus, niet met de clowns.''

Bron: Tass

Geen opmerkingen: