zaterdag 7 maart 2015

Separatisten doen voorstel grondwetherziening

De separatisten in Donetsk hebben een voorstel voor de nieuwe politieke status van Oost-Oekraïne rond en verstuurd naar de Oekraïense regering. Er is nog geen antwoord gekomen, zei premier Aleksandr Zachartsjenko van de Volksrepubliek Donetsk vandaag. In het voorstel wordt gesproken over wijzigingen in de grondwet van Oekraïne en zijn er vragen gesteld over de 'speciale status' van het rebellengebied, berichtte het persbureau DAN van de separatisten.

In februari besloten de leiders van Oekraïne, Rusland, Frankrijk en Duitsland in Minsk dat het rebellengebied in ieder geval tijdelijk een speciale status moet krijgen als autonome regio.
Volgens de rebellenleider houdt Oekraïne zich niet aan andere gemaakte afspraken. Oekraïne zou niet alle zware wapens van de frontlinie hebben teruggehaald en niet overal toezicht van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) toestaan. Ook zou het leger nog steeds de stad Donetsk onder vuur nemen met mortiergranaten.

De rebellen zeggen dat de laatste zware wapens zaterdag worden teruggetrokken. Ook worden 24 120-millimeter mortieren teruggetrokken, hoewel daarover geen afspraken zijn gemaakt in Minsk. ''We doen dat uit goede wil'', zei rebellenleider Edoeard Basoerin tegen DAN. De OVSE houdt toezicht bij de terugtrekking.

Het staakt-het-vuren in Oost-Oekraïne is gisteren geschonden doordat er op 46 plekken door de pro-Russische rebellen is geschoten, zei een woordvoerder van het Oekraïense leger vandaag. Op drie plaatsen zou het tot gevechten zijn gekomen. Daarbij vielen geen doden of gewonden. Het Oekraïense leger spreekt van ''provocaties''.

Bron: De Telegraaf

Geen opmerkingen: