donderdag 5 maart 2015

Savtsjenko stopt 'voorlopig' met hongerstaking

De Oekraïense helikopterpiloot Nadia Savtsjenko heeft haar hongerstaking na 80 dagen opgegeven. Dat wil zeggen: ze neemt nu ''voorlopig'' kippenbouillon tot zich om te overleven. Eerder had Savtsjenko gezegd dat pas weer zou gaan eten als ze vrijgelaten zou worden uit de Russische gevangenis waar ze al sinds afgelopen zomer verblijft.

Begin deze week had het parlement haar opgeroepen om te stoppen, omdat ''we meer hebben aan een levende dan een dode held''. ''Op jullie verzoek, uit dankbaarheid voor jullie steun. Omwille van jullie wil ik in leven blijven'', schrijft Savtsjenko vandaag in een brief die via haar advocaat bij het parlement terecht is gekomen. In de afgelopen 2,5 maand is Savtsjenko 15 kilo afgevallen en weegt ze nog maar 55 kilogram.

Savtsjenko diende in een vrijwilligersbataljon in Oost-Oekraïne, omdat ze zo meer voor haar land kon doen dan als helikopterpiloot. In juni werd ze gevangen genomen door pro-Russische rebellen die haar meenamen de grens over. Eenmaal in Rusland werd ze gevangen gezet op verdenking van betrokkenheid bij de dood van twee Russische journalisten. Savtsjenko zou luchtsteun hebben gevraagd en gekregen voor de plek waar de journalisten zich bevonden. Haar voorarrest werd halverwege afgelopen maand verlengd tot 14 mei.

Bij de verkiezingen van afgelopen oktober werd de 33-jarige Oekraïense in het parlement gekozen voor de Moederlandpartij. Vervolgens werd ze ook aangewezen als afgevaardigde voor haar land in de parlementaire vergadering van de Raad van Europa.

Bron: Kiev Post

Geen opmerkingen: