dinsdag 10 maart 2015

Porosjenko: 'Veel zware wapens rebellen zijn weg'

President Petro Porosjenko zegt dat de pro-Russische rebellen een aanzienlijke hoeveelheid van hun zware geschut van de frontlijn weg hebben gehaald. Ook het Oekraïense leger heeft dat gedaan. Er zijn minder aanvallen, maar de beschuldigingen over en weer blijven voortduren en geven blijk van een fragiel bestand.

''Er is een staakt-het-vuren. Of niet, het is maar hoe je het bekijkt. In ieder geval is sprake van minder agressie van de kant van de separatisten'', aldus Porosjenko die er wel aan toevoegde dat in de afgelopen drie weken sinds Minsk-2 toch 64 Oekraïense soldaten zijn gesneuveld. Ook honderden burgers zijn het slachtoffer geworden.

Porosjenko heeft de door Rusland geannexeerde Krim nog altijd niet opgegeven, zo bleek uit een gisteravond op de nationale televisie uitgezonden interview. Hij wil dat de Oekraïense overheid opkomt voor de rechten van iedereen op de Krim die te lijden heeft onder de Russische bezetting. Ook moeten Oekraïense bezittingen op het schiereiland, ook van particulieren, beter worden beschermd. Porosjenko wil dat de overheid daartoe buitenlandse advocaten inhuurt.

De president benadrukte verder dat het van belang is om de mensen in bezette gebieden de voordelen van het wonen in Oekraïne te laten zien. ''Dat inzicht is zeker op de Krim al wel doorgedrongen. De mensen daar hebben tientallen jaren in een democratie geleefd en het Russische regime valt ze tegen'', aldus Porosjenko.

Bronnen: Reuters, Ukrinform

Geen opmerkingen: