dinsdag 10 maart 2015

Peiling: ruim helft wil neutrale positie voor hun land

Ruim de helft van de Oekraïners meent dat hun land maar het beste een neutrale positie kan innemen ten opzichte van zowel de Europese Unie als Rusland. Dat blijkt uit een opiniepeiling die is opgezet door de Universiteit van Maryland. Van de ondervraagden is 63 procent voor neutraliteit. Terwijl tussen het oosten en westen van het land een enorme kloof gaapt, zijn de voorstanders van een neutrale positie over het hele land verspreid.

In het westen en midden van Oekraïne zijn, zoals steeds opnieuw blijkt, de meeste voorstanders van nauwere banden met Europa, terwijl ze in het zuiden van het land daar tegen zijn. In het oosten gaat het zelfs om fervente tegenstanders.

Verdeeldheid is er ook over de vraag of het in de afgelopen maanden aan de separatisten verloren terrein terugveroverd moet worden. Van de ondervraagden is 48 procent daar voor, 42 procent is er op tegen. In het noorden en westen is 52 procent er voorstander van dat het leger wapens krijgt van de Verenigde Staten, terwijl 62 procent in het oosten van het land daar niet voor voelt.

Voor deze opiniepeiling werden in het hele land zo'n 1.000 persoonlijke interviews afgenomen, terwijl in de door de separatisten bezette gebieden 400 inwoners telefonisch werden ondervraagd.

Bron: Ukraine Today

Geen opmerkingen: