zondag 1 maart 2015

Peiling: inwoners Donetsk willen weg van Oekraïne

Ruim de helft van de inwoners van het door de separatisten van de Volksrepubliek Donetsk beheerste gebied zeggen de nieuwe autoriteiten te vertrouwen. Een toekomst in Oekraïne ziet een ruime meerderheid niet zitten. Dat blijkt uit een opiniepeiling onder 3.217 inwoners, uitgevoerd door de Nationale Universiteit van Donetsk.

Het persbureau DNA van de separatisten meldt dat 55,7 procent van de ondervraagden de autoriteiten vertrouwt, in die zin dat 42,1 procent meent dat zij ''hun uiterste best doen'' en 13,6 procent is tevreden over het resultaat van deze inspanningen. Eén op de drie ondervraagden meent dat het nog te vroeg is om een oordeel te vellen over de nieuwe autoriteiten.

Voor 70 procent geldt dat de zelfbenoemde premier Alexander Zachartsjenko wel moet streven naar een oplossing voor het conflict in Oost-Oekraïne, maar dat hij tegelijkertijd vast moet houden aan de voorwaarden die de separatisten daar aan hebben gesteld. Daar staat tegenover dat 13,6 procent wil dat Zachartsjenko zowel naar verzoening als naar het een compromis moet streven, terwijl 11,9 procent meent dat de separatisten militair gezien zo sterk staan dat zij geen compromissen hoeven te sluiten.

Van de ondervraagden ziet slechts 19 procent een toekomst voor de Donbas binnen Oekraïne, maar dat moet dan wel een federale staat worden waarbinnen de deelrepublieken politiek en economisch goeddeels zelfstandig kunnen opereren. Driekwart (74,6 procent) ziet de Donbas niet langer deel uitmaken van Oekraïne. De schuld voor het oorlogsgeweld wordt door 94,1 procent van de ondervraagden bij het Oekraïense leger gelegd.

Bron: Tass

Geen opmerkingen: